Μάρτιος 2018

Η Ρουμάνα Ολυμπιονίκης και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γκαμπριέλα Σάμπο είναι η υψηλή καλεσμένη της Οργανωτικής Επιτροπής  του Kallithea Run 2018 και θα βρίσκεται στην εκκίνηση του αγώνα στην πλατεία Δαβάκη την Κυριακή 1/4/2018

Μία από τις μεγαλύτερες αθλήτριες του στίβου, όλων των εποχών στα 1500, στα 3000μ κλειστού στίβου και στα 5000μ. η οποία αναδείχτηκε χρυσή Ολυμπιονίκης το 2000 στο Σίδνεϋ στα 5000μ και 3η στα 1500μ ενώ το 1996 στην Ατλάντα ήταν 2η στα 1500μ.

Σήμερα  η Gabriela Szabo συνεχίζει να γυμνάζεται και να δίνει τα φώτα της στους νεότερους καθώς είναι πρόεδρος στον αθλητικό Σύλλογο CSM Bucarest και εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας κλασσικού Αθλητισμού European Athletics.

Αποδεχόμενη με χαρά την πρόσκληση του συναδέλφου της στην European Athletics  προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Παναγιώτη Δημάκου, (αντιπρόεδρος ΣΕΓΑΣ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, European Athletics) μας μίλησε για το δρομικό κίνημα και την προσπάθεια εξέλιξης του στην Ευρώπη.

Πώς βλέπετε το  δρομικό κίνημα στην Ευρώπη μέσα από την τεράστια εμπειρία σας ως Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού στη χώρα σας;

“Οι Ευρωπαίοι πάντα προσελκύονταν από την κίνηση και την ιδέα της υγιούς ανάπτυξης. Τα μαζικά αθλήματα έχουν αρχίσει να διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και το τρέξιμο τους είναι πλέον ένας από τους βασικούς παράγοντες  ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Είμαι πεπεισμένη ότι ο αριθμός εκείνων που θα υιοθετήσουν αυτήν τη μορφή υγιούς διαβίωσης κάνοντας οποιοδήποτε μορφή άσκησης ή αθλητισμού θα είναι όλο και αυξανόμενος στην Ευρώπη.”

Τι μπορεί να προσφέρει αυτό στους νέους / αθλητές στην Ευρώπη ;

“Το τρέξιμο και γενικότερα ή μαζική άθληση μέσα από το δρομικό κίνημα προσφέρει μια μεγάλη γκάμα δρομέων και αθλητών και μέσα από τις διοργανώσεις που πραγματοποιούνται όπως και το Kallithea Run 2018, επιλέγονται εκείνοι που μπορούν να τρέξουν σε δημόσιο δρόμο πετυχαίνοντας  εξαιρετική απόδοση. Θυμάμαι με χαρά ότι εγώ, όταν ήμουν μικρή στο δημοτικό σχολείο, επιλέχτηκα στην αγωνιστική ομάδα  μετά από ένα σχολικό αγώνα ανωμάλου δρόμου.”

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;

“Είμαι πρόεδρος ενός από τους πιο δυναμικούς αθλητικούς συλλόγους στη χώρα μου, το CSM Bucharest. Εδώ, πραγματικά μας ενδιαφέρει εκτός του αγωνιστικού τομέα και η αθλητική εκπαίδευση. Αθλητισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πετυχαίνει κανείς μια καλή επίδοση, αλλά σημαίνει και σωστή προπόνηση και εκπαίδευση. Θέλουμε τα παιδιά να έρθουν σε μας για να απολαύσουν την ομορφιά του αθλητισμού και να τα εκπαιδεύσουμε πάνω στις πραγματικές αξίες του αθλητισμού.”

 Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη που έχει δώσει ο αθλητισμός στην πλούσια καριέρα σας;

“Πρώτα απ 'όλα, μου πρόσφερε έναν υγιή, αλλά και πολύ μεθοδικό  και πειθαρχημένο τρόπο ζωής. Μέσα από τον αθλητικό τρόπο ζωής και την πειθαρχία που έμαθα στην πορεία μου κατά  την προετοιμασία και την εξέλιξη μου είχα τα αποτελέσματα που επιθυμούσα. Στη συνέχεια και  μέσα από τον αθλητισμό κι αυτό το αυστηρό πλαίσιο μπόρεσα να ανακαλύψω τον κόσμο, να διερευνήσω νέους τόπους, να κάνω φίλους σε όλες τις ηπείρους και, τέλος, να προωθήσω την εικόνα της πατρίδας μου, της Ρουμανίας, στον κόσμο.”